LPT presenterar exklusivt webbinarium med Anders Hansen

LPT
LPT presenterar exklusivt webbinarium med Anders Hansen

Ledarna inom Privat Tjänstesektor kan stolt presentera Anders Hansen i ett förinspelat webbinarium, ”Med stenåldershjärnan på den digitala arbetsplatsen”, som kommer att finnas tillgängligt exklusivt för LPT:s medlemmar i början av 2023. Vi ringde upp läkaren, psykiatern och författaren Anders Hansen efter inspelningen för att ställa några frågor om vad LPT:s medlemmar kan se fram emot.

Anders Hansens vetenskapliga gärningar har gjort honom välkänd för många. Som läkare och psykiater har han agerat ansiktet utåt för den mänskliga hjärnan. Han har synts flitigt i tv-rutan i program som Nyhetsmorgon och Din Hjärna och har även skrivit flera böcker – bland andra Hjärnstark, Fördel ADHD, och Skärmhjärnan. Den sistnämnda ligger till grund för det kommande webbinariet.

– Våra hjärnor är uppbyggda i osynk med sin tid. Att vi ständigt är uppkopplade börjar få allt tydligare konsekvenser för våra hjärnor. De är helt enkelt inte gjorda för ett konstant informationsflöde från mobiler, läsplattor och skärmar av alla olika slag, förklarar Anders Hansen.

Webbinariet ”Med stenåldershjärnan på den digitala arbetsplatsen” handlar om hur hjärnan påverkas av den pågående digitala vågen. Anders förklarar att det inte är konstigt att vi har ångest och blir deprimerade när vi lever i en modern värld med uråldriga hjärnor.

– Det intressanta med människan är att vi inte har förändrats nämnvärt på 10 000 år. Vår hjärna ser bokstavligen likadan ut idag som på stenåldern. Det gör att våra behov som fanns under den perioden fortfarande är med oss. Bland annat behovet av sömn, mat och sociala sammanhang. När dessa behov inte tillfredsställs påverkar det oss negativt, säger Anders Hansen.

Enligt rapporten Ledarskap bortom pandemin som sammanställdes av LPT utifrån drygt 1800 chefers upplevelser av pandemin, framgår det att åtta av tio chefer anser att den sociala delaktigheten blev lidande när kontoren stängde och hemarbete premierades.

– Vi har aldrig varit mer uppkopplade med omvärlden – ändå är vi som ensammast när vi ständigt lever våra liv online. För att vi ska fungera och må bra krävs en sammanhangskänsla som är svår att få digitalt. Detta gäller i alla sammanhang – även på arbetsplatsen. Det är därför viktigt att kombinera det digitala med det fysiska. När våra evolutionära behov tillfredsställs är vi också mer produktiva och samarbetsvilliga, säger Anders Hansen.

Lorri Mortensen Mates, ordförande för Ledarna inom Privat Tjänstesektor, förklarar bakgrunden till satsningen:

– När man pratar om arbetsmiljö diskuteras oftast de organisatoriska faktorerna – men sällan de psykologiska. Anders Hansens kunskaper om hjärnan kan ge oss insikter om hur en verksamhet bör styras – både gällande effektivisering och om att säkerställa medarbetares och chefers välmående. Jag hoppas därför att våra medlemmar kan ta med sig något från det kommande webbinariet som kan hjälpa dem i sin chefsroll, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande för Ledarna inom Privat Tjänstesektor

Webbinariet ”Med stenåldershjärnan på den digitala arbetsplatsen” med Anders Hansen är inspelat exklusivt för Ledarna inom Privat Tjänstesektors medlemmar och släpps under januari månad. Håll utkik!